Utrikes #19/2023

Georgien: Lagförslag dras tillbaka efter massiva protester

Protester Georgien
En ung demonstrant försöker skydda sig mot tårgasen. Foto: AP/TT

Det kontroversiella lagförslaget som skulle tvinga georgiska organisationer som tar emot pengar från utlandet att registrera sig som ”utländska agenter” tillbaka. Detta efter de senaste dagarnas massiva protester. En seger för demokratin, menar de som demonstrerat.

Polis och demonstranter har de senaste nätterna drabbat samman i Georgiens huvudstad Tiblisi. Det här sedan det styrande Georgian Dream-partiet lagt fram ett lagförslag som skulle försvåra arbetet för många organisationer som arbetar med bland annat mänskliga rättigheter och pressfrihetsfrågor.

Förslaget gick i korthet ut på att organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet skulle börja klassas som ”utländska agenter”. En liknande lag finns redan i grannlandet Ryssland där den använts för att slå ner på all typ av opposition. Kritiker menar att lagförslaget var ett försök för regeringen i Tiblisi att närma sig den ryske regimen i Moskva.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga