Kultur #17/2023

Tusen år hos Gud och hundra år av Stig Dagerman

Stig Dagermans Tusen år hos Gud spelas på Göteborgs Dramatiska Teater fram till 29 april. Foto: Peter Nylund

Människan, Gud, Newton och Jonas Love Almqvist. Det är några av ingredienserna i Tusen år hos Gud – ett fragment av en roman som den kände författaren, redaktören och anarkisten Stig Dagerman skrev på strax före sin död. I år skulle han ha fyllt hundra, och Göteborgs Dramatiska Teater har gjort en föreställning utifrån texten. Ann Ighe ser uppsättningen och möter personerna bakom.

Teaterkonsten är tänkt att ta oss långt ifrån den omedelbara omgivningens förutsättningar. Men det blir ändå en del av min upplevelse att kvällen är mörk, kall och regnig. Att jag kan slinka in och ner i stolen på Göteborgs Dramatiska Teater (GDT) utan att passera en foajé, men ändå få med mig en kopp te som en trevlig kvinna säljer till mig i en liten hallsmatt.

Det är nära mellan ute och inne, och nära mellan skådespelare och publik. Salongen har svarta väggar, och snart börjar föreställningen med väderljud, regn och åska, som nästan tar mig ut på gatan igen. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga