Ledare #14/2023

Varför driver Lund en kommunal högertankesmedja?

Foto: Tomas Oneborg/TT, Janerik Henriksson /TT, Timbro, Julia Lindblom

Motarbeta Hyresgästföreningen, sälj ut hyresbeståndet och inför marknadshyror. Det är receptet när Lunds så kallade effektivitetspolitiska råd har granskat det kommunala bostadsbolaget. Det låter som att rapporten kommer från Timbro. Och – visar det sig – det gör den nästan också.

Lunds effektivitetspolitiska råd har kommit med en ny rapport. Det är bland det mest genomideologiska dokument jag läst med en kommunlogga på. Frågan är varför det producerats av en kommun och därmed får någon sorts stämpel av expert-utlåtande. Men först några ord om rådet i sig.

Lunds effektivitetspolitiska råd är en märklig konstruktion. Rådet inrättades 2020 och har till uppgift att ”inspirera, rådgöra och utvärdera hur kommunens samlade politik stämmer överens med de effektiviseringsbehov och finansiella mål som Lunds kommun har”.

Det påminner inte så lite om Finanspolitiska rådet som inrättades av Anders Borg, som har till uppgift att granska regeringens finanspolitik. Finanspolitiska rådet rekommenderar ständigt högerpolitik, som slår mot välfärd och arbetarklass: åtstramningar, besparingar och låglönejobb. Det är ett försök att avpolitisera högst politiska frågor – det vill säga ekonomin – och ge dem en air av expertkunskap och fakta, snarare än värden och ideologi.

Sedan tre år tillbaka driver Lunds kommun alltså en liknande instans som ska komma med råd till politikerna. Med ett liknande resultat. Högerpolitik förkläds till expertutlåtanden. En av rådets ledamöter, Lars Jonung, har tidigare också varit ordförande i Finanspolitiska rådet.

Drömmer om en borgerlig hyresgästförening

Den nya rapporten, ”Från allmännytta till nytta för alla”, är skriven av Lars Jonung och Fredrik Kopsch. Fredrik Kopsch är sedan november chefsekonom för högertanksmedjan Timbro, något som inte nämns med ett ord i rapporten.

De har hur som helst nu kommit fram till att det kommunala hyresbeståndet – förutom 1000 lägenheter som kan omvandlas till ”social housing” för resurssvaga – bör säljas till privata värdar eller omvandlas till bostadsrätter. På sikt borde Lunds kommunala bostadsbolag avvecklas helt.

Kommuner bör inte pyssla med saker den fria marknaden kan göra, slår expertrådet fast.

Hyrorna är för låga har de också kommit fram till, och det innebär en subvention till hyresgästerna. Marknadshyror vore toppen. Det kommunala bostadsbolaget borde satsa på att bygga ägarlägenheter, eftersom där kan man ta ut högre andrahandshyror än i hyres- och bostadsrätter. De skriver inte högre andrahandshyror, förstås, de skriver friare.

Rapportförfattarna har vidare ett starkt horn i sidan till Hyresgästföreningen och förhandlingsmodellen när det kommer till hyressättning. De förespråkar marknadshyror rakt av. De önskar att hyresgäströrelsen kunde brytas upp i flera, lite mindre sossiga grenar.

”Kanske en med borgerlig profil, en med grön och en för invandare”, drömmer de sig bort. Och det kommunala bostadsbolaget ska enligt rapporten på något sätt bidra till att detta växer fram.

Rapporten berättar inget nytt om Lunds kommunala bostadsbolag. Den består av ett upprepande av argument för marknadshyror, mot gemensamt ägande, mot hyresrätter överhuvudtaget och mot Hyresgästföreningen. En stor del av underlagen i rapporten är debattartiklar, ofta skrivna av rapportförfattarna själva, i ett fall av Timbro. 9 av 21 källor i källförteckningen är studier eller debattartiklar rapportförfattarna tidigare skrivit själva.

Timbros talepunkter

Förra året producerade rådet en rapport med titeln ”Ett fullständigt lönebesked ger kunskap och effektivitet”. Den gick ut på att politiker vill ”mörka skattebelastningen” och kommunanställda borde få veta hela lönekostnaden på sina lönebesked. Lund skulle alltså på något vis bli en mer effektiv kommun om kommunens anställda fick arbetsgivaravgifterna utskrivna på sina lönespecar. Det är ett krav som också drivs av Svenskt näringsliv och Timbro.

Två i rådet har dock reserverat sig mot rapportens slutsatser. De ansåg inte att det var underbyggt att detta skulle leda till ökad effektivitet i Lunds kommun. Inte heller ville de skriva under att politiker försöker ”mörka” skattenivåerna. Rapporten ”Ett fullständigt lönebesked ger kunskap och effektivitet”, visar heller inte detta. Rapportförfattarna skriver endast att det ”leder till god politik”, vad man nu tycker det är, samt att det ”förstärker den kommunala demokratin”, utan att på något sätt underbygga detta.

När företagsägare argumenterar för att arbetsgivaravgifter ska skrivas ut på lönebeskeden så brukar det handla om att få anställda att hålla igen sina löneanspråk: så här mycket kostar du. När högeropinionsbildare driver frågan brukar det handla om att skapa en opinion mot skatter. Det här var ett försök att högervrida kommunanställda.

Att Lunds kommun lägger resurser på att ta fram rapporter som låter som kopior av Svenskt näringslivs eller Timbros produktion är extremt skevt. Det här är inte någon neutral rådgivning, det är ideologiproduktion och klasspolitik uppifrån. Det effektiviseringspolitiska rådet borde läggas ned omedelbart.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga