Radar #6/2023

En realistisk strategi mot klimat­­katastrofen

Klimataktivister i Kalifornien demonstrerar för en "Green New Deal" (Grön ny giv). Foto: Richard Vogel/TT

Vi måste undvika en klimatkatastrof. Men kapitalismen verkar varken kunna lösa problemet, eller vara på väg att ersättas av ett annat ekonomiskt system. Så vad kan vi göra? Arbetarens Anders Sandström har läst en ny bok av Rikard Hjort Warlenius som förklarar förutsättningarna och beskriver en väg framåt, ut ur hopplösheten. Enligt honom kan en så kallad grön ny giv kombinera klimatomställningen med social rättvisa. 

Många, kanske de flesta, av oss som har tagit del av de senaste årens rapportering om den pågående klimatkrisen har nog drabbats av olika grader av uppgivenhet och klimatångest. Det gäller inte minst undertecknad. Man är förlåten om uppgivenheten tar över när man väl inser magnituden av den utmaning som klimatkrisen innebär. Konsekvenserna om vi misslyckas att möta utmaningen är oerhörda. 

Speciellt oroväckande är att de åtgärder som hittills har beslutats och implementerats är fullständigt otillräckliga. Jag är förmodligen inte ensam om att börja tvivla på om det ens är möjligt att föreställa sig att världens beslutsfattare ska komma överens om en strategi som levererar tillräckliga resultat i tid.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga