Analys #94/2022

Riksbanken premierar finansiell spekulation på bekostnad av flertalet

Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/TT

Riksbanken för sedan en tid tillbaka ett klasskrig mot den större delen av befolkningen, landets alla löntagare. Penningpolitiken har gynnat de med finansiella tillgångar. "Ser man inte klassindelningen mellan portföljklass och arbetande löntagare är det svårt att förstå varför ojämlikheten skenar, och än svårare att göra något åt det", skriver Carolina Sundell i en analys.

Den humanitära organisationen Oxfam presenterade nyligen sitt årliga index som speglar länders åtaganden för att minska den ekonomiska ojämlikheten. Sverige släpar efter när rankningen sjunkit med hela tio platser i år. Varför den ekonomiska ojämlikheten i vårt land sedan en tid tillbaka skenar kan vara svårt att greppa för den som stirrar sig blind på ett index som till största del fokuserar på välfärd och skatter. Centralbankerna och deras påverkan på samhällsekonomin utelämnas.

Finansiella ”marknader” och kreditskapandets storlek står i kontrast till realekonomin med sin tillverkning, kultur och industri. När den finansiella svulsten blir för stor blir det allt svårare för realekonomin att bära den finansiella delen. Detta har flera renommerade ekonomer, som Michael Hudson och Joseph Huber, med historisk uppbackning påtalat och även varnat för.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga