Inrikes #94/2022

Civilsamhället stöttar upp när samhället sviker

Kriminologen Leandro Schclarek Mulinari har författat Folkets Husbys tryggetsundersökning 2022. Foto: Alexander Mahmoud/Stockholms universitet, Janerik Henriksson

Folkets husby har släppt en ny trygghetsundersökning om hur civilsamhället påverkats av allvarliga våldsdåd i Järvaområdet. Rapporten visar att många känner misstro gentemot rättsväsendet – men även tilltro till de lokalbor som organiserar sig när samhället sviker.   

Kriminalitet och gängvåld var dominerande frågor i årets valrörelse och områden som Järva i norra Stockholm har av politiker pekats ut som problem. Den ideella föreningen Folkets Husby har tagit fram en ny trygghetsundersökning där de undersöker hur skjutningar och andra våldsdåd påverkar de som bor i området.

Folkets Husby tog fram sin första trygghetsrapport 2020. Rapporten baseras på Järvaområdet, vilket innefattar Stockholmsstadsdelarna Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Akalla, Husby och Kista. I den framkommer att det finns en stark känsla för gemenskap i området, men även att oron för dödligt våld och rasism för boende är hög.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga