Reportage #84/2022

Vykort från Marinaleda

Marinaleda har drygt 2 600 invånare och ligger i Spaniens sydligaste region Andalusien, historiskt en av Spaniens fattigaste. Foto: Mathias Engwall

Marinaleda – en liten by i Andalusien där nästan alla har arbete och rätt till ett eget hus för 15 euro i månaden. Där Che Guevara pryder sporthallens vägg, gatorna är döpta efter poeter och revolutionärer och borgmästaren kallas för Spaniens Robin Hood. Där de politiska motsättningarna skaver men kampen för en annan värld fortsätter.

Det är i slutet av september i Marinaleda. Vid första anblicken ser byn ut som de flesta andra små byar på den andalusiska landsbygden. Med sina vita stenhus liknar den på avstånd en liten vit ö i ett ljusgrönt hav av olivfält.

Tittar en närmare ser man vad som gör den speciell. Här har gatorna namn som Calle Che Guevara, Gandhi och Pablo Neruda. På stadshuset hänger en antikrigsbanderoll. Kommersiella skyltar och reklam lyser med sin frånvaro. På murar och hus samsas politiska budskap med utopiska målningar. Byns paroll "Una utopia hacia la paz", en utopi för fred, står skrivet på allt från brunnslock till parkarbetarnas västar. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga