Utrikes #63/2022

Förvärrade attacker mot den fria pressen i Centralamerika

Reportrar och fotografer samlade vid en presskonferens sm hölls i San Salvador förra veckan. Oberoende medier i El Salvador, Guatemala och Nicaragua utsätts i allt högre grad för trakasserier av statliga aktörer som vill tysta och misskreditera kritiska bra önskningar av den förda politiken. Foto: Edgardo Ayala/IPS

Arbetet som journalist blir allt svårare i Guatemala, Nicaragua och El Salvador i takt med att nya åtgärder genomförs mot den oberoende pressen. Länderna styrs av regeringar som har olika politisk färg, men delar en intolerans mot kritiska röster.

Det senaste tillslaget inträffade i Guatemala i slutet av juli då José Rubén Zamora, redaktionschef och grundare av El Periódico, greps. Hans tidning har kritiskt granskat den högerregering under president Alejandro Giammattei som styrt landet sedan i början av 2020.

Guatemalas journalistförbund och José Rubén Zamoras familj menar att gripandet har tydliga politiska förtecken. De menar att den hänger samman med de granskningar av korruption och vanstyre inom regeringen som publicerats av El Periódico.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga