Kultur #57/2022

Bruksmuseet mitt i byn 

Lena Edblom och Siv Sandberg är engagerade i hembygdsföreningen. Här utanför Ringarbönninga och kaféet. Foto: Anna Morin

I vackra omgivningar ligger Köpmanholmens bruksmuseum mitt i Höga kusten. Bevarat finns bostäder, bilder och framför allt berättelser från ett slitsamt arbetsliv. En central samlingsplats är nybyggda Ringarbönninga och kafét som håller öppet varje dag under sommaren.

Vi lämnar E4 strax norr om Skuleskogen, svänger av mot Köpmanholmen och kommer till en sommaridyll av stora mått. Björkar med hjärtformade blad kantar vägen. Det är gott om grönska mellan de röda villorna med vita knutar som är gårdagens arbetarbostäder. Köpmanholmens bruksmuseum ligger på Allén i två hus.

Det fyrkantiga Bläckhornet är byggt samma år som sågen anlades, 1864. Huset Ringarbönninga är en kopia av byggnaden som var bostadsrum och matsal åt bruksarbetarna förr i tiden, den nya versionen stod klar september 2021.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan