Utrikes #56/2022

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Ghulam Mohammad Mir befarar att allt slit på risfältet kommer att vara förgäves. Foto: Manzoor Shah/IPS

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.

Kashmir är känt för sin vackra natur, gröna berg, många vattendrag och dess behagliga klimat. Men på senare tid har delstaten drabbats av mycket höga temperaturer, som många menar hänger samman med klimatförändringarna. I spåren av värmeböljorna har vattenkällorna börjat sina och många bönder har tvingats uppleva hur deras grödor vissnar.

Risbonden Ghulam Mohammad Mir i byn Ganderbal odlar säger att flera månaders arbete nu riskerar att gå helt förlorat. Han berättar att regionen har upplevt temperaturer på upp till 37 grader – något som tidigare aldrig inträffade.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp