Inrikes #53/2022

”Vi vill utmana överens­kommelsen punkt för punkt”

Rojavakommittéerna har under sommaren arrangerat flera demonstrationer mot Nato och Turkiet, till stöd för den kurdiska befrielserörelsen. Foto: Vendela Engström, TT

Rojavakommittéernas aktioner har under senare tid uppmärksammats av turkiska ministrar och turkisk media, där de stämplats som ”terrorsympatisörer”. Arbetaren intervjuade en av aktivisterna i nätverket om hur de analyserat överenskommelsen mellan Sverige och Turkiet.

Den 17 maj undertecknade utrikesminister Ann Linde Sveriges ansökan till Nato och dagen därpå överlämnades den till militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg. Kort därefter satte Turkiets president Erdoğan käppar i hjulet för den svenska ansökan och krävde diverse eftergifter för att släppa in Sverige i militäralliansen.

Under Natotoppmötet i Madrid förra veckan nådde Sverige, Finland och Turkiet en överenskommelse på tio punkter som bland annat innefattar att länderna ska stärka sitt samarbete vad gäller bekämpandet av terrorism.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga