Utrikes #53/2022

Världen rustar – medan allt fler hotas av svält

WFP påpekar att konflikter har förblivit den främsta orsaken till att människor går hungriga. Foto: IPS

I spåren av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har många länder beslutat att kraftigt höja sina försvarsanslag. Detta samtidigt som FN:s livsmedelsorgan, WFP, vädjar om mer resurser för att hjälpa det snabbt ökande antalet människor som lider akut brist på mat.

Medan många av världens länder kraftigt utökar sina redan dyra inköp av vapen hotas världen av en enorm hungerkris. Enligt WFP tvingas 811 miljoner människor att gå till sängs hungriga – medan antalet som lider akut brist på mat har ökat mycket snabbt. Enligt FN-organet lever nu runt 50 miljoner människor i 45 länder i världen på svältgränsen.

Hjälpbehoven är enorma, samtidigt som WFP uppger att resurserna är långt ifrån tillräckliga. Organet behöver motsvarande dryga 22 miljarder dollar omgående, för att kunna bistå 137 miljoner människor med akuta stödinsatser under året. Samtidigt påpekar WFP att världens länder fortfarande är drabbade av coronapandemins ekonomiska konsekvenser, vilket lett till att ”klyftan mellan behov och resurser är större än någonsin tidigare”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga