Debatt #38/2022

Debatt: ”Inget stöd till Erdoğans diktatur”

Joel Malmgren, Johannes Malmgren, Beatrice Almhagen
Joel Malmgren, Johannes Malmgren och Beatrice Almhagen är medlemmar i förbundet Allt åt Alla. Foto: Privat

”Det är den turkiska staten, inte dess opposition, som är de verkliga terroristerna.” Det skriver medlemmar i förbundet Allt åt Alla i en debattartikel i Arbetaren.

Turkiets president Erdoğan har varit tydlig med att han inte har för avsikt att godta Finlands och Sveriges ansökningar om att ingå i Nato. Egentligen kräver Erdoğan två saker av Sverige och Finland. Dels att länderna river upp de sanktioner man införde mot Turkiet efter att Turkiet invaderade den autonoma administrationen i norra Syrien 2019, dels att Sverige och Finland upphör med att ha överseende med organisationer och människor Erdoganregimen betraktar som terrorister.

Hur ska vi se på terrorismbeskyllningarna? För att förstå dessa måste vi ta hänsyn till två saker. För det första, att Sveriges potentiella allierade Turkiet inte är en demokrati. Sedan länge för den turkiska staten ett brutalt krig mot den kurdiska befolkningen. Efter kuppförsöket 2016 fängslades hundratusentals turkiska medborgare och 160 000 förlorade sina arbeten.

Medan Erdoganregimen står för diktatur, islamistiskt förtryck och terror så står många av de Erdogan terroriststämplat i själva verket för demokrati, feminism och socialism.

Erdoğan använde framgångsrikt kuppförsöket som en ursäkt för att krossa den opposition han inte redan oskadliggjort. För det andra vilar idén om att Erdoğan har rätt att definiera vem som är terrorist på föreställningen att terrorister är icke-statliga aktörer som stater har en legitim anledning att slå ner på. Den föreställningen innebär ett förnekande av statsterrorismen, det vill säga ett förnekande av den turkiska statens organiserade och medvetna terror mot sin egen befolkning. 

Medan Erdoğanregimen står för diktatur, islamistiskt förtryck och terror så står många av de Erdogan terroriststämplat i själva verket för demokrati, feminism och socialism. Det gäller exempelvis det demokratiska vänsterpartiet HDP i Turkiet, och den autonoma administrationen i norra och östra Syrien, Rojava. Från den turkiska statens perspektiv är dessa organisationer PKK, och PKK är i turkiska statens ögon terrorister.

Erdoğanregimen är lättvindig när det gäller att påstå kopplingar till och medlemskap i PKK, bland annat har både Vänsterpartiets före detta partiledare Jonas Sjöstedt och nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist anklagats för att stötta PKK.

Menar Ann Linde att Sverige delar Erdogans uppfattning att hela den socialistiska demokratiska oppositionen i Turkiet är terrorister? Menar Linde att YPG och YPJ som svenska regeringsföreträdare hyllat för deras insatser i att bekämpa Islamiska staten är terrorister nu när Sverige är beroende av Erdogan för att bli insläppta i Nato?

Därför är det hårresande när utrikesminister Ann Linde säger att Turkiets invändningar mot Sveriges medlemskap är på grund av ett “missförstånd”, att Sverige visst håller med om att PKK är terrorister. Menar Ann Linde att Sverige delar Erdoğans uppfattning att hela den socialistiska demokratiska oppositionen i Turkiet är terrorister? Menar Linde att YPG och YPJ som svenska regeringsföreträdare hyllat för deras insatser i att bekämpa Islamiska staten är terrorister nu när Sverige är beroende av Erdogan för att bli insläppta i Nato?

Sverige gör redan oacceptabla eftergifter till Turkiets förföljelse av vänsterpolitiskt aktiva kurder. Tidningen ETC har visat att minst 38 kurder riskerar utvisning på grund av att Säpo stämplat dem som säkerhetsrisker. Men varken de anklagade eller migrationsdomstolarna får full tillgång till Säpos bevis och anklagelser. Nu kräver Turkiet dessutom att Sverige och Finland utvisar 33 personer med politisk asyl till Turkiet. Erdoğan försöker slå ner på sina motståndare, men han vill också tvinga Sverige och Finland att bli än mer tillmötesgående och ha än mer överseende med turkiska statens förtryck och krig. 

I denna svåra stund måste vi kämpa för att inte svika de som faller offer för Erdoğanregimen. Att vara kurd, socialist, feminist eller demokrat kan inte vara ett brott, men att härska genom terror är det. Det är den turkiska staten, inte dess opposition, som är de verkliga terroristerna. Därför borde Sverige upphöra med eftergifter åt den turkiska regimen och förkasta terrorstämplingen av PKK. Det sägs ibland att kurderna inte har några andra vänner än bergen, Sveriges vilja att gå med i Nato till varje pris ser ut att bekräfta det gamla ordspråket. 

Beatrice Almhagen, Allt åt alla

Joel Malmgren, Allt åt alla

Johannes Malmgren, Allt åt alla

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga