Inrikes #22/2022

Regeringen klubbar nya Las-regler

LAS
– Det är den största trygghets- och frihetsreformen i modern tid, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT. Foto: Robin Ek/TT, Axel Green

Förändringarna i anställningsskyddet har nu klubbats av regeringen. Nu återstår bara riksdagens ja innan reglerna börjar gälla i oktober. Med det nya Las-förslaget blir det lättare att säga upp personal, samtidigt som omställning förenklas. Reformen har fått kraftig facklig kritik, men allt fler tidigare kritiker lägger nu ned stridsyxan. Senast tidigare kritikern Pappers.

Det återstår nu bara ett ja i riksdagen för att de nya anställningsskyddsreglerna ska träda i kraft i höst. Detta sedan regeringen klubbat igenom propositionen, som förväntas passera riksdagen utan problem.

Förändringarna som i stora drag gör det lättare för företag att säga upp anställda, men ger mer stöd för dem att få ett nytt jobb, har varit kraftigt ifrågasatt och ansetts vara företagsvänlig på de anställdas bekostnad. Detta sedan Las-förslaget lades in i januariavtalet av Centerpartiet och Liberalerna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga