Inrikes #21/2022

100 000 kronor till stats­minis­terns städare

Nu skickar vi pengarna till henne, de motsvarar flera årslöner i Nicaragua, säger Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS av SAC. Foto: Anders Wiklund/TT, Privat, Axel Green

Städaren som omhändertogs av polis när hon skulle städa statsministerns hem har utvisats. Men nu får hon delvis upprättelse. Facket har vunnit mot en av hennes tidigare arbetsköpare som tvingats betala 125 000 kronor, varav 100 000 kronor till städaren. Samtidigt fortsätter facket driva ärendet mot den städfirma som statsministern anlitade.

Statsministerns städare har utvisats ur landet, men facket har fortsatt driva hennes ärende och har nu nått framgång. Efter en stämning i Arbetsdomstolen mot den arbetsköpare som också anmälts för människoexploatering har parterna förlikats.

Nu tvingas städfirman betala kvinnan 100 000 kronor, en summa som nära motsvarar den lön som facket anser att hon lurats på. Men redan innan har företaget betalat 25 000 kronor till facket i skadestånd för förhandlingsvägran.

– Vi uppfattar att medlemmen är nöjd med dealen. Vi stämde för 120 000 kronor och de sade direkt att vi betalar hundra tusen. Nu skickar vi pengarna till henne, de motsvarar flera årslöner i Nicaragua, säger Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS av SAC.

Hon utvisades till Nicaragua i rekordfart. Anledningen till anmälan var att medlemmen jobbat så oerhört mycket för så lite betalning under falska förespeglingar om en framtid med arbetstillstånd. Från Stockholms LS del är vi besvikna över att åklagaren laden ned trots det goda bevisläget.

Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS av SAC

Arbetaren har tidigare rapporterat om fackets uppfattning att kvinnan, som papperslös, arbetat under svåra villkor hos ett flertal arbetsköpare i Sverige. Hos den städfirma som gått med på att ersätta kvinnan, ska hon ha arbetat mellan 11 och 12 timmar upp till sju dagar i veckan för en timlön på 50 kronor.

Facket bedömde att villkoren var så usla och hennes situation så utsatt att en anmälan om människoexploatering lämnades in. Men anmälan lades ned och kvinnan utvisades. 

– Hon utvisades till Nicaragua i rekordfart. Anledningen till anmälan var att medlemmen jobbat så oerhört mycket för så lite betalning under falska förespeglingar om en framtid med arbetstillstånd. Från Stockholms LS del är vi besvikna över att åklagaren lade ned anmälan trots det goda bevisläget, säger Emil Boss.

Enligt facket har fallet hanterats på ett alltför slapphänt sätt från åklagarmyndighetens sida.

– Ibland går en förlikning snabbt då handlar ofta om bevisläget. Vi är därför förvånade över att polisen lade ned samma ärende på grund av bristande bevisning.

Samtidigt fortsätter Stockholms LS att driva processen mot den städfirma som statsministern anlitat och som skickade kvinnan till Magdalena Anderssons bostad den ödesdigra natten, som slutade med att städaren omhändertogs av polis.

– Vi har även stämt den arbetsgivaren i domstol och där pågår just nu förlikningsförhandlingar. Utsikterna är goda till både förlikning och att vinna målet om vi skulle behöva gå hela vägen. Papperslösa har ett starkt lagskydd, men det känns som det nästan bara är vi som använder det, säger Emil Boss. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga