Kultur #13/2022

Att bekämpa övervakning med mötesplatser

Övervakning i särskilda områden skapar parallella världar, sade Khaled Mohammed från Folkets Hus i Vivalla, vid ett seminarium på Folk och Kultur i veckan. Foto: Privat

”Vi måste jobba med det som händer innan det brinner”, sade Khaled Mohammed från Folkets Hus i Örebrostadsdelen Vivalla, på ett seminarium om inkludering eller övervakning på konventet Folk och kultur i veckan. Forskare, kommunföreträdare och engagerade i medborgardrivna Folkets Hus var överens om att det finns en skadlig brist på tillit från myndigheterna, vilket särskilt drabbar befolkning med låg utbildning och låga inkomster.

Från konventet Folk och kultur sändes ett samtal som kretsade kring ojämlikhet, och som ställde frågan: Är Sverige ett samhälle som betonar övervakning eller inkludering i dag? Ordförande för Folkets Hus i Vivalla, Khaled Mohammed, menade att det är övervakning som gäller i Vivalla, en stadsdel i Örebro. Bostadsbolagen har mängder med kameror som de menar ska hindra droghandel.

– Men det gör bara att den flyttar längre in i området, i portar där folk bor. Det är inte inkludering. Det är parallella världar, Vivalla och resten av staden, sade Khalid Mohammed.

Problemen kan bara formuleras av de som berörs, och lösningar kan bara mejslas fram tillsammans med medborgarna.

Hans Abrahamsson, fredsforskare vid Göteborgs universitet

I Folkets Hus i Vivalla finns en mötesplats som vill fungera som motvikt. Där träffas föreningar som bland annat sysslar med språkstudier och arbetsförmedling. Aktiviteterna i huset bestäms av de boende. Khalid berättade att många varit bekymrade apropå debatten om socialtjänsten och omhändertagandet av barn som eskalerat på sista tiden. Det ledde till att Folkets Hus ordnade ett öppet möte där Örebros socialtjänst fick svara på frågor. Aktivisterna i Vivalla vill skapa samtal och delaktighet, en hållning långt ifrån Moderatledarens uttalanden om fler barn borde omhändertas, och att även polisen borde få befogenhet att omhänderta barn.

Khalid Mohammed berättade att via olika föreningars samarbeten så möts också människor som annars är segregerade ifrån varandra i staden, som när Folkets Hus i Vivalla samarbetar med Svenska kyrkan.

– Jag blir inte tagen lika seriöst som andra, som vita. Efter att hållit på med det här i fem-sex år så har jag lärt mig att ta med en Eva eller Anna på mötet, då får jag bättre avtal, bättre bemötande. Man blir dömd utifrån var man kommer och hur man ser ut, sade Khalid Mohammed.

Jennie Dielemans. Foto: Shahab Salehi
Jennie Dielemans. Foto: Shahab Salehi

Frågorna ställdes av moderator Jennie Dielemans. Hon är författare och har tidigare drivit projekt för fler medborgardrivna mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden runtom i landet som Vivalla, Husby i Stockholm, Tjärna Ängar i Borlänge och Bergsjön i Göteborg. Inledningsvis konstaterade hon att ojämlikheten ökar i Sverige, med bland annat sämre hälsa, hög arbetslöshet och en betydligt sämre boendesituation i vissa områden.

Karen Austen från Botkyrka kommun lyfte vikten av samverkan och gemensamma politiska mål om en förändring ska vara möjlig.

– Alla de insatser som gjorts sedan 1960-talet har inte lett till en långsiktig jämlikhet, även om de har hjälpt enskilda individer, sade Karen Austen.

Hon kommenterade att socialtjänsten i många kommuner borde komma ut mer, ha dialog och jobba förebyggande för att stötta medborgarna, men att det ofta saknas resurser.

Ofta saknas de resurser som behövs för att Socialtjänsten ska kunna komma ut, ha dialog och jobba förebyggande, påpekade Karen Austen, Botkyrka kommun. Foto: Anders Strömquist
Ofta saknas de resurser som behövs för att Socialtjänsten ska kunna komma ut, ha dialog och jobba förebyggande, påpekade Karen Austen, Botkyrka kommun. Foto: Anders Strömquist

Den tredje paneldeltagaren var fredsforskaren Hans Abrahamsson från Göteborgs universitet. Han gjorde sig känd i Göteborg 2001 för att jobba med något som kallades konfrontativ dialog. Han höll en liknande linje på Folk och Kultur och berömde dagens sociala rörelser som möter och utmanar makten, som Extinction Rebellion och Förenade förorter.

– Vi freds- och konfliktforskare är däremot oroliga för bristen på tillit i samhället, det pågår processer globalt där det lokala blir en del av det globala och det skapar nya konflikter. Problemen kan bara formuleras av de som berörs, och lösningar kan bara mejslas fram tillsammans med medborgarna, sade Hans Abrahamsson.

Han pratade om att det finns en ömsesidig brist på tillit mellan medborgare och myndigheter.

 Hans Abrahamsson, freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet. Foto: Privat
Hans Abrahamsson, freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet. Foto: Privat

Det var en panel som i mångt och mycket höll med varandra. Att somliga myndigheter har en skadlig brist på tillit till medborgarna, att ett inkluderande samhälle behöver fler deltagarstyrda mötesplatser som Folket Hus Vivalla och Folkets Husby.

De var alla oroliga för att samhället verkar gå i fel riktning, och ställde bland annat hoppet till starkare sociala rörelser. Khaled Mohammed sa att han hoppades på att något kan ändras om och när nya generationer i förorten får mer makt. Han kommenterade också att det är valår.

– Jag tycker inte man ska prata om kriminalitet och segregation, man måste prata mer om inkludering! Och representation! Det finns få i kommunen som jag kan identifiera mig med. Det brinner redan, men vi måste jobba med det som händer innan det brinner, sade Khaled Mohammed.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga