Radar #6/2022

Digital dystopi som framtidsvision

Mark Zuckerbergs vision om metaversum innebär ett än mer genomkommersialiserat nät, skriver Jon Weman. Foto: Eric Risberg/ TT

I oktober presenterade Facebooks, nu Metas, grundare Mark Zuckerberg företagets nya projekt: Metaversum. Men vad innebär det egentligen och hur kan det tänkas påverka våra liv framöver? Arbetarens Jon Weman om en dystopisk utveckling av internet. 

I oktober publicerade Facebook en drygt timslång video som fick massivt globalt genomslag. Mark Zuckerberg själv, tidvis i dialoger med chefer för olika verksamhetsområden på företaget, leder tittarna genom videon, där vi får se honom fäktas med ett hologram och spela pingis på ett projicerat bord medan han försöker förklara innebörden av företagets nya huvudprojekt: ”the metaverse”, metaversum.

Vad är det då? Presentationen återupplivar i stort sett visionen från 80-90-talets cyberpunklitteratur som William Gibsons Neuromancer; om inte begreppet redan vore ute hade man förmodligen kallat det cyberspace istället (själva ordet kommer från en annan cyberpunk-roman, Snow Crash av Neal Stephenson).

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga