Utrikes #2/2022

Protester mot gruv­utvinn­ing i Serbien

Sedan några veckor tillbaka har demonstrantioner mot gruvverksamhet i Serbien ägt rum på flera platser runt om i landet. Foto: Darko Vojinovic/ TT

I Serbien pågår sedan slutet av november regeringsprotester mot en litiumgruva. Konflikter kring gruvutvinning av metaller och mineraler spås bli allt vanligare när EU vill se mer utvinning på eget territorium. Inte minst för att säkra nödvändiga naturresurser till den ”gröna omställningen”.

Sedan i slutet av november har tiotusentals människor ömsom blockerat vägar, ömsom protesterat runtom i Serbien för att visa sitt missnöje mot regeringen. I fokus står två nya lagar som miljöorganisationer menar kommer underlätta för utländska företag som vill exploatera naturresurser i landet.

Det handlar även om att den serbiska regeringen gett tillstånd till två företag, det kinesiska företaget Zijin samt den multinationella gruvjätten Rio Tinto, att starta gruvverksamhet i landet. Miljöaktivister menar att gruvprojekten kommer innebära föroreningar av både mark och vatten på Balkan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga