Analys #93/2021

Människor som spelpjäser

Joakim Medin rapporterar från gränsen mellan Polen och Belarus. Vid staden Wojnówka tar det stopp för journalister och hjälporganisationer. Här börjar den tre kilometer breda förbudszon som i september infördes längst hela den polska gränsen. Foto: Daniel Wiklander & Joakim Medin

"Krisen på den polsk-belarusiska gränsen fortsätter växa och de strandsatta migranternas lidande blir allt värre. Regimen i Minsk har framgångsrikt förvandlat människor till påtryckningsmedel mot EU. Samtidigt fortsätter polska gränsvakter att genomföra pushbacks av migranter, i strid med asylrätten – men i vanlig ordning utan att fördömas av EU:s ledning." Det skriver Joakim Medin som varit på plats vid polsk-belarusiska gränsen i Arbetaren.

Koncentrationen av tusentals migranter vid den polsk-belarusiska gränsen i november har av EU och NATO kallats för ”hybridattacker” mot Europeiska unionen. Den högernationalistiska polska regeringen har beskrivit situationen som ”det största försöket att destabilisera Europa sedan kalla kriget”. Andra har talat om en hjärtlös metod för att bedriva påtryckningspolitik, genom att utnyttja oskyldiga människors strävan efter ett bättre liv. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.