Analys #93/2021

Människor som spelpjäser

Joakim Medin rapporterar från gränsen mellan Polen och Belarus. Vid staden Wojnówka tar det stopp för journalister och hjälporganisationer. Här börjar den tre kilometer breda förbudszon som i september infördes längst hela den polska gränsen. Foto: Daniel Wiklander & Joakim Medin

"Krisen på den polsk-belarusiska gränsen fortsätter växa och de strandsatta migranternas lidande blir allt värre. Regimen i Minsk har framgångsrikt förvandlat människor till påtryckningsmedel mot EU. Samtidigt fortsätter polska gränsvakter att genomföra pushbacks av migranter, i strid med asylrätten – men i vanlig ordning utan att fördömas av EU:s ledning." Det skriver Joakim Medin som varit på plats vid polsk-belarusiska gränsen i Arbetaren.

Koncentrationen av tusentals migranter vid den polsk-belarusiska gränsen i november har av EU och NATO kallats för ”hybridattacker” mot Europeiska unionen. Den högernationalistiska polska regeringen har beskrivit situationen som ”det största försöket att destabilisera Europa sedan kalla kriget”. Andra har talat om en hjärtlös metod för att bedriva påtryckningspolitik, genom att utnyttja oskyldiga människors strävan efter ett bättre liv. 

Den växande krisen och lidandet för migranter som fastnat i den stora Bialowiezaskogen i gränsområdet har fått omfattande uppmärksamhet under november. I skrivande stund har minst 13 personer påträffats döda. I mitten av november tillbringade jag en vecka vid gränsen i östra Polen för att dokumentera övergreppen mot migranter och fråga dem varför de hamnat där de hamnat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeratio[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga