Inrikes #78/2021

Zapatisterna mötte Fridays for Future

En delegation på fem zapatister mötte upp Fridays for Future och "Gretas gamlingar" - äldre klimataktivister som stöttar Gretas Thunbergs klimatkamp - på Mynttorget i Stockholm. Foto: Vendela Engström

En delegation från Zapatisterna befinner sig i Sverige. Under fredagen mötte de upp med Fridays for Future på Mynttorget i Stockholm. 

På nyårsdagen 1994, samma dag som det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA trädde i kraft mellan Kanada, Mexiko och USA, inleddes ett uppror mot den mexikanska regeringen. EZLN (Zapatistarmén för nationell befrielse) ockuperade städer i delstaten Chiapas och ställde krav på bland annat rättvisa, jord, frihet och demokrati.

Där och då inleddes zapatisternas autonoma form av självstyre med roterande regering i varje “caracol”, så kallade regionscenter, där besluten fattas genom tillämpandet av direktdemokrati. Självstyret fortgår än idag.

Det har gått nästan 30 år sedan den där nyårsdagen. Idag har klimatförändringarna blivit allt mer påtagliga samtidigt som neoliberal politik normaliserats.

Anna Mulhern. Foto: Vendela Engström
Anna Mulhern. Foto: Vendela Engström

För 500 år sedan, år 1521, koloniserades Mexiko av spanjorerna. Detta år har zapatisterna gjort resan som kolonisatörerna gjorde då – men åt andra hållet.

“En färd för livet” kallar zapatisterna resan till Europa. Den historiska resan syftar till att utbyta erfarenheter och knyta band till sociala rörelser i Europa som kämpar mot liknande maktstrukturer.

Den 24 september anlände delegationen på fem medlemmar till Sverige. Sedan dess har de besökt flera städer i landet. Under fredagen besökte de Fridays for Futures veckovisa demonstration på Mynttorget i Stockholm.

På torget befann sig demonstranter från Fridays for Future tillsammans med “Gretas gamlingar”, en grupp äldre klimataktivister som stöttar Greta Thunbergs klimatkamp.

– Zapatiströrelsen är sammankopplad med andra rörelser som kämpar mot nyliberalism, kapitalism och andra former av kapitalsystem som placerar profit över mänskligt liv och mänskliga kroppar – en kamp som även är i frontlinjen för miljörörelsen, säger Anna Mulhern från Fridays for Future och fortsätter:

– Vi behöver agera för att bekämpa klimatkrisen men även för att skapa en systemförändring för global jämlikhet.

Efter Stockholmbesöket reser zapatistdelegationen vidare norrut mot Sápmi.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan