Utrikes #73/2021

Högerradikaler förspråkar parasit­läkemedel mot corona

Förpackningen till veterinärläkemedlet Ivermektin.
Anhängare till den amerikanska konspirationsteorin Qanon förespråkar nu att covidsjuka ska behandlas med läkemedlet Ivermektin, främst framtaget för att bota hästar från parasitangrepp. Foto: Denis Farrell/TT

Allt fler inom den alternativa amerikanska radikalhögern kräver nu att läkemedlet Ivermektin, främst framtaget för att bota hästar från parasitangrepp, ska användas som medicin mot covid-19. Detta trots avrådan från läkemedelsmyndigheter världen över.

Det var i måndags som 64-årige Veronica Wolski, en anhängare av den högerradikala konspirationsteorin QAnon som bygger på tanken om ett internationellt satanistiskt pedofilnätverk styrt av det demokratiska partiet, avled på ett sjukhus i Chicago i sviterna av covid-19. Utanför sjukhuset hade en grupp andra Qanon-konspiratörer samlats för att protestera. De menade att Wolskis liv skulle kunna ha räddats om hon hade behandlats med läkemedlet Ivermektin, främst framtaget för veterinärt bruk mot parasiter.

Bland annat mordhotades en av de läkare som vårdat Veronica Wolski och hennes död har spätt på konspirationsteorierna kring den pågående pandemin ytterligare, enligt tidningen Chicago Tribune.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan