Utrikes #68/2021

FN varnar för en hotande katastrof i Tigray

Många är på flykt i regionen. FN har begärt att en vapenvila utlyses så att humanitär hjälp kan nå ut till befolkningen. Foto: STR

De fortsatta striderna i den etiopiska regionen Tigray har enligt FN fått katastrofala konsekvenser för befolkningen. Hotet om svält förvärras av att mängder av människor har tvingats på flykt och inte kan bruka sina åkrar.

På senare tid har striderna i Tigray förvärrats, vilket enligt FN fått katastrofala konsekvenser för i synnerhet barnen. Samtidigt kommer det återkommande nya rapporter om människorättsbrott i regionen medan närmare 400 000 människor uppges riskera att drabbas av svält.

Konflikten i Tigray mellan det då styrande tigreanska partiet TPLF och den federala regeringen inleddes i början av november förra året. Detta efter att TPLF meddelat att de ansåg att landets premiärminister och fredspristagare Abiy Ahmed var en ”illegitim ledare”. Regeringen svarade med en militär offensiv i regionen som enligt presidenten syftade till att återställa lag och ordning. Sedan dess har konflikten spridit sig.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan