Inrikes #66/2021

Tveksam succé för Göteborgs hemlöshetsreform

En flagga med Göteborgs stads stadsvapen bredvid en sovsäck på en gata med en skylt med texten "Hemlös"
Hur många av de strukturellt hemlösa som försvunnit ur statistiken och som faktiskt fått en självständig bostad vet ingen. Foto: Adam Ihse, Gunnar Lundmark/TT

Göteborgs Stad har beskrivit sin satsning mot hemlöshet som en succé, med fler strukturellt hemlösa som fått bostad och en billigare nota för skattebetalarna. Men när tidningen Hem & Hyra synar siffrorna visar sig beskrivningen vara baserad på antaganden utan statistiskt underlag. Tidningen hittar de tidigare hemlösa i skjul, på våldsamma släktingars golv och på vandrarhem. 

2019 beslutade Göteborgs Stad om att hanteringen av den grupp hemlösa i kommunen som varken är psykiskt sjuka eller har missbruksproblem skulle reformeras. Nu skulle de så kallat ”strukturellt hemlösa” ta större ansvar och med en ny rutin istället få ”Pengar i handen” mot att de själva söker bostad.

Ett år senare avrapporterar kommunen satsningen som en succé. Det har inte bara blivit billigare för skattebetalarna, fler hemlösa har också löst sin boendesituation. Men nu visar tidningen Hem & Hyra att kommunen egentligen inte vet hur satsningen gått. Succén baseras varken på faktisk statistik eller uppgifter om hur det gått för de hemlösa. Inte heller har kommunen gjort någon uppföljning. När tidningen istället gör det, hittar de en av de tidigare formellt hemlösa i ett skjul. Boendet tillhandahålls av arbetsköparen som en del i betalningen för det nattliga svartjobbet som byggstädare och asbestrivning utan skyddsutrustning. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga