Inrikes #65/2021

Böter för sympatiåtgärd med portugisiska hamnarbetare

Båt anländer Göteborgs hamn för lossning.
"Vi fick göra en bedömning av risken och vad det skulle kosta våra kamrater i Portugal om vi missade de aktuella båtarna", säger Erik Helgesson från Hamarbetarförbundet, om beslutet att inte vänta ut varseltiden. Foto: Adam Ihse, Thomas Johansson/TT

Arbetsdomstolen underkänner Hamnarbetarförbundets skäl att utlösa sympatiåtgärder i Portugisisk hamnkonflikt utan vänta ut varseltiden. Men underkänner också arbetsköparnas dubbla skadeståndskrav. Domstolen dömer förbundet till 100 000 kronor i böter för brott mot varselplikten. 

I maj förra 2020 rasade en infekterad hamnkonflikt i Portugal. Ett skepp lastat av strejkbrytare bröt den pågående blockaden i Lissabon och lämnade hamnen med kurs mot Sverige. De portugisiska hamnfacket vädjade då till Hamnarbetarförbundet att inte hantera fartyget när det anlöpte Göteborgs hamn. På morgonen den 13 maj varslade det svenska hamnfacket om sympatiblockad och samma kväll anlände skeppet och förbundet inledde stridsåtgärderna trots att de lagstadgade sju arbetsdagarnas varseltid inte förlupit. Nu dömer Arbetsdomstolen Hamnarbetarförbundet för brott mot varselplikten till 100 000 kronor i böter i två fall. 

– Jag är egentligen ganska nöjd. Vi är inte dumma i huvudet, vi kan räkna i en kalender och visste att vi varslat utan sju dagars varseltid vid båda tillfällena. Men vi fick göra en bedömning av risken och vad det skulle kosta våra kamrater i Portugal om vi missade de aktuella båtarna. Vi förväntar oss detsamma från andra, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i förbundsledningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga