Inrikes #60/2021

“Utvisningar var lika rättsosäkra innan beslutsstoppet”

En soldat ståendes på en balkong på ett sönderskjutet hus.
Sedan den 16 juli har samtliga utvisningar till Afghanistan stoppats efter att säkerhetsläget har försämrats. Foto: Rahmat Gul/AP

Migrationsverket införde i mitten av juli ett stopp för att fatta och verkställa beslut gällande asylsökande från Afghanistan, på grund av det försämrade säkerhetsläget. Beslutet välkomnas av många men innebär samtidigt en fortsatt väntan för många i en grupp som redan väntat länge på beslut.

Sedan utländska styrkor lämnat sin närvaro i Afghanistan har talibanstyrkor inlett en offensiv. Drygt hälften av landets 400 distrikt ligger nu i deras händer, och enligt FN har 1 650 civila dödats och 3 200 skadats. Detta är en 50-procentig ökning, jämfört med samma period föregående år.

Av denna anledning, och en utbredd coronasmitta har Afghanistan vädjat till europeiska länder för att de ska stoppa verkställan utvisning av afghanska medborgare. Landet anser sig ha svårt att skydda sina medborgare. Den svenska regeringen tog först beslutet att fortsätta utvisa afghanska medbrogare utan uppehållstillstånd i Sverige. Detta trots att flera partier, som Miljöpartiet och Vänsterpartiet, tyckte att den svenska regeringen borde lyssna till Afghanistan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga