Följetong #55/2021

Folkrepubliken Walmart – del 7

Foto: Iso Lindh

Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är del 7 i Arbetarens sommarföljetong.

Amazon är på god väg att utveckla psykiska krafter. Det vore åtminstone inte konstigt om någon fick det intrycket efter att ha läst den adrenalinstinna hyllningskrönika som publicerades sommaren 2014, när onlinebokhandeln som förvandlats till ”affär för allting” ansökte om patent för en ny process som den kallade för ”anteciperande leveranser.” Amazon skulle snart veta vad du ville köpa innan du ens visste det själv. När du la en beställning på den senaste John Green-romanen för unga vuxna, en ny burk handinlagda lupinbönor, eller den magiska tryckkokaren Instant Pot som lagar pulled pork med ljusets hastighet, så skulle paketet redan vara på väg. 

Som andra journalister som var mindre benägna att sluka hyperboliska klickbeten påpekade vid tillfället beskriver patentet bara något som ligger väldigt nära vad Amazon redan gör. Det är en mindre vidareutveckling av den slags data som företaget redan samlar in, och av den enorma mångarmade logistikverksamhet som företaget redan driver. Amazon, som byggt sin marknadsposition som återförsäljare på internetrevolutionen, är det största teknikföretag som använder frukterna av modern IT för att distribuera konsumtionsvaror. I korthet är Amazon en mästerplanerare. Det är den sortens innovationer inom logistik och algoritmer som krossar det föråldrade argumentet för fria marknader som går ut på att även om planering funkar för stora grejer som stålverk och järnvägar och sjukvård, så skulle den falla pladask på konsumtionsvarornas område. A fortiori så erbjuder Amazon tekniker för tillverkning och distribution som bara väntar på att tas över och användas för andra syften. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp