Utrikes #54/2021

Storbritannien: The Base på väg att förbjudas

The Base vill inrätta en fascistisk, vit stat genom ”raskrig”. Foto: Skärmdump

Storbritannien är på väg att förbjuda den nazistiska paramilitäriska organisationen The Base. Organisationen förbereder sig för ett "raskrig" och har kopplingar till Sverige.

Den nynazistiska gruppen som grundades 2018 i USA har rekryterat militanta medlemmar och planerat terroristattacker. Enligt ett pressmeddelande publicerat av brittiska regeringen den 12 juli strävar gruppen efter att inrätta en fascistisk, vit stat genom ett ”raskrig”. På sociala medier har organisationen manat till mord på politiska motståndare.

Gruppen är baserad i USA men leds av grundaren Rinaldo Nazzaro som är bosatt i ryska staden Sankt Petersburg. Organisationen har försökt rekrytera nya medlemmar i andra länder, bland annat i Storbritannien. I januari 2020 greps tre av gruppens medlemmar av FBI för bland annat vapenbrott och förberedelse för mord, något som Arbetaren tidigare rapporterat om. 

– Vi fortsätter att ta vidta kraftfulla åtgärder mot ondskefulla vitmakt-grupper, som riktar sig mot utsatta människor världen över för att rekryteras till deras hatfulla ideologi och deras sjuka främjande av våld, säger Storbritanniens inrikesminister Priti Patel i pressmeddelandet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga