Utrikes #6/2020

Nazister planerade raskrig – greps av FBI

Tre nazister har gripits i USA för att ha planerat att mörda två antifascister. De gripna nazisterna från vänster: Luke Austin Lane of Floyd County, Jacob Kaderli of Dacula och Michael Helterbrand of Dalton. Foto: Floyd County Police/AP/TT

Sex medlemmar i den nazistiska paramilitära organisationen The Base har gripits av amerikanska FBI. Enligt uppgifter till tidningen The New York Times har männen samlat på sig en stor mängd vapen som varit tänkta att användas i ett planerat ”raskrig”.

The Base är en liten och nystartad paramilitär nazistgrupp i USA. Enligt tidningen Expo planerar de att starta ett ”raskrig” genom våldsamma terrordåd. I organisationen finns flera tidigare militärer ur den amerikanska armén.

På sociala medier uppmanar gruppen bland annat till mord på politiska motståndare.

I förra veckan grep FBI sammanlagt sex medlemmar som planerade att delta i måndagens demonstration mot striktare vapenlagar i delstaten Virginia. Tre av de gripna ska också, enligt amerikanska myndigheter, ha planerat att mörda två personer med kopplingar till den antifascistiska miljön i USA.

Gripandena var, enligt The New York Times, en del av en långvarig utredning av nazistorganisationen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.