Inrikes #51/2021

Ikea på listan över världens värsta företag

Ikea skylt och protesterande Ikea-arbetare i USA

I en rapport från världsfacket, Ituc, listas några av världens värsta antifackliga företag, med på listan är Ikea. Möbeljättens avancerade spioneri på anställda i Frankrike är den huvudsakliga anledningen till placeringen, men långt ifrån det enda graverande exemplet i företagets moderna historia.

Ikea i Frankrike dömdes i mitten av förra månaden till motsvarande tio miljoner svenska kronor i böter för att bland annat ha anlitat privatdetektiver för att hitta potentiella fackligt intresserade anställda. Spioneriskandalen är en av huvudorsakerna att företaget nu listas som ett av de mest antifackliga företagen i världen i den årliga rapporten från den globala fackliga samarbetsorganisation Ituc. 

– Ikea i Frankrike har kraftigt fördömt det som skedde i Frankrike för nio år sedan och tagit fram en handlingsplan för att förhindra att det sker igen, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige till Arbetet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga