Följetong #51/2021

Folkrepubliken Walmart – del 3

Foto: Iso Lindh

Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är del 3 i Arbetarens sommarföljetong.

Mises tycktes ha ställt aforismen ”socialismen fungerar i teorin, men inte i praktiken” på ända. Han övertygade många om att planering inte ens fungerade i teorin. Kalkyleringsproblemet tycktes vara socialismens teoretiska akilleshäl. 

Om någonting fungerar i teorin men inte i praktiken så beror det oftast på att något är fel med teorin. Men det är lika sant att om teorin säger att något inte ska fungera trots att det faktiskt fungerar i praktiken, så måste det också vara något fel med teorin. Och det är här det ondskefulla Walmart kommer in i bilden. Walmart är kanske det bästa beviset vi har för att planering, även om den inte ser ut att fungera i Mises teori, faktiskt ser ut att göra det i praktiken. Och det med råge. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga