Ett allt större intresse för semester inom landet, eller rentav i hemtrakten väcker behov av en ny typ av guideböcker. Är de faktabaserade och kanske specialiserade ger de mer.
Skånes stränder och pittoreska före detta fiskesamhällen har lockat turister i mer än 100 år, och guideböcker är inte något nytt heller. Men i pandemitider har intresset för att turista nationellt explosionsartat, även för dem som i vanliga fall har råd att resa till Grekland eller Thailand för att pusta ut, och då vill man kanske ha lite mer fördjupade kunskaper. Hur den globala klimatsituationen anknyter lokalt borde man väl kunna ge aspekter på i den typen av litteratur, det skulle nästan kunna kallas klimatkompensation för turistens erkänt klimattärande inverkan att lära sig mer.
I Upptäck förhistoriska Skåne har författarna Olof Peterffy (geolog) och Ingrid Thulin Olander (logoped) ställt upp 18 utflykter av olika längd, som i princip bara kräver att man tar sig till platsen och sedan knatar på med egna ben i ett par bättre kängor och kikare, förstoringsglas och matsäck i ryggsäcken. Och faktum är att deras naturgeografiska lektioner som praktiskt utövas i naturen också berättar en hel del om landets och jordklotets förhistoria i stort.