Film #45/2021

”Den här filmen måste göras”

Fotografen Nils Petter Löfstedt söker i sitt nya filmprojekt upp personerna han fotograferade inne på Hvitfeldska gymnasiet under polisens avspärrning 2001.

Under junidagarna för EU-toppmötet i Göteborg 2001 samlades politiker, medier och engagerade demonstranter. Fotografen Nils Petter Löfstedt vill med sina bilder berätta om människorna som var på plats, men också om en särskild tid, och om drömmar som fanns och som för vissa krossades.

EU-toppmötet i Göteborg kom på många sätt att bli slutet för den vänstervåg som svepte över Sverige under några år i slutet av 1990- och början av 2000-talet. Framför tv-apparaterna såg upprörda människor en sönderslagen stad med brinnande barrikader och maskerade ungdomar som attackerade polisen. Men bland de tiotusentals demonstranterna var känslan en annan. Bilden av vad som egent­ligen hände de där mytomspunna junidagarna 2001 går fortfarande isär. Med den kommande filmen På Hvitfeldtska bodde vi vill regissören och fotografen Nils Petter Löfstedt ändra på det och ge en röst åt dem som var där.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar