Inrikes #43/2021

Efter nya avtalet – nu sänker Foodora löner

Foodora kräver att de erfarna cykelbud som jobbar helg sänker sin lön till kollektivavtalets nivå, en sänkning på upp till hälften av timlönen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Foodora krävde att anställda ska justera lönen till nya kollektivavavtalet annars blir det sparken. För vissa anställda innebär det upp till en halvering av lönen för helgarbete. De som sade nej har nu fått sparken. Men i avtalet står det också uttryckligen att löner, högre än avtalet, inte får sänkas. Enligt Transport är agerandet ett kollektivavtalsbrott. 

Många firade det som en seger när Transport lyckades få gig-företaget Foodora att slutligen ge med sig och teckna kollektivavtal. Men nu tycks baksmällan komma. I strid mot kollektivavtalet, har Foodora krävt att de erfarna cykelbud som jobbar helg sänker sin lön till kollektivavtalets nivå, en sänkning på upp till hälften av timlönen. De 14 anställda i Stockholm som vägrade, har nu sagts upp.

– Företaget sade upp samtliga i måndags på grund av arbetsbrist. Nu har jag kallat företaget till förhandling för brott mot Medbestämmandelagen och Lagen om anställningsskydd. De verkar skita i allting för att bli av med vissa personer, säger Lars Karlsson, ombudsman på Transport i Stockholm med ansvar för Foodora.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga