Foodora krävde att anställda ska justera lönen till nya kollektivavavtalet annars blir det sparken. För vissa anställda innebär det upp till en halvering av lönen för helgarbete. De som sade nej har nu fått sparken. Men i avtalet står det också uttryckligen att löner, högre än avtalet, inte får sänkas. Enligt Transport är agerandet ett kollektivavtalsbrott.
Många firade det som en seger när Transport lyckades få gig-företaget Foodora att slutligen ge med sig och teckna kollektivavtal. Men nu tycks baksmällan komma. I strid mot kollektivavtalet, har Foodora krävt att de erfarna cykelbud som jobbar helg sänker sin lön till kollektivavtalets nivå, en sänkning på upp till hälften av timlönen. De 14 anställda i Stockholm som vägrade, har nu sagts upp.
– Företaget sade upp samtliga i måndags på grund av arbetsbrist. Nu har jag kallat företaget till förhandling för brott mot Medbestämmandelagen och Lagen om anställningsskydd. De verkar skita i allting för att bli av med vissa personer, säger Lars Karlsson, ombudsman på Transport i Stockholm med ansvar för Foodora.