Utrikes #39/2021

Coronastöd går till storföretag framför välfärd

Två kvinnor sitter utanför ett bostadshus, den ena med ett litet barn i famnen.
En ny studie visar att större delen av de stödinsatser som lanserats i utvecklingsländer under pandemin har gått till storföretag. Detta samtidigt som de grupper som drabbas värst av coronakrisens konsekvenser till stora delar blivit utan hjälp. Foto: Dionny Matos/IPS

Fattigdomen och inkomstklyftorna förvärras i spåren av pandemin. Samtidigt har de offentliga stödinsatserna i flera utvecklingsländer främst gått till stora företag i stället för till sociala program. Det uppger organisationen Financial Transparency Coalition i en ny rapport.

Enligt rapporten har en stor majoritet av de krisstöd som betalats ut i nio utvecklingsländer gått till storföretag i stället för till välfärdssatsningar, småföretag eller personer som arbetar inom den informella sektorn.

– Genomförandet av stödet har förvärrat marginaliseringen, fattigdomen och ojämlikheten i vissa länder, säger FTC:s chef Matti Kohonen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga