Utrikes #39/2021

Blockchain, klimatarbete och antikorruption

Uttorkad sjöbotten i Suesca-lagunen.
Blockkedjetekniken kan användas till att spåra klimatförändringar, menar flera forskare. Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Den teknologi som den omdebatterade kryptovalutan Bitcoin lutar sig mot, har, enligt flera forskare, en potential inom områden som sträcker långt utöver kryptotransaktioner, såsom klimatarbete, antikorruption och fattigdomsbekämpning.

Tekonologisystemet Blockchain utvecklades 2019 av Satoshi Nakamoto, en person eller en grupp som än i dag är hemlig. Syftet med utvecklingen var att hitta en smidigare lösning för Bitcoinhandel. Ramverket bakom blockchain bygger på anarkistisk ideologi, och användarna vill kringgå det traditionella banksystemet genom att utesluta mellanhänder och centrala aktörer. 

Trots att FBI avslöjat att Bitcoin tidigare använts vid droghandel på nätets skuggsidor har intresset för blockchain och kryptovalutor ökat de senaste åren. Lan van Wassenaer är forskare vid Wageningen universitet i Nederländerna. Tillsammans med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har hon forskat kring hur blockchain kan implementeras inom jordbrukssektorn.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga