Inrikes #36/2021

Almega anklagas för kampanj för avtalsshopping

Patrik Ericsson (tv), ombudsman på Elektrikerförbundets region mitt anser att det pågår en systematisk kampanj för avtalsshopping från Almega, Almega Säkerhetsföretagens förbundsdirektör, Richard Orgård, menar att så inte är fallet. Foto: Diana Oldenburg, Jonas Eriksson, Almega

Ännu ett larmföretag anklagas av Elektrikerna för avtalsshopping genom att omklassa arbetare till tjänstemän. Nu misstänker facket att arbetsköparorganisationen Almega har inlett en kampanj för att tvinga bort förbundet från branschen och dumpa villkoren genom Unionens billigare och lättare avtal. 

Det började med en trevare från larmföretaget Sector Alarm. Förra året började även Hometec Security i Göteborg kalla sina larminstallatörer för tjänstemän och i stället tillämpa Unionens billigare och enklare avtal. Nu händer det igen på ett företag i Stockholm i samma kedja. 

– Det är klart att det är avtalsshopping. De anställda får avtalsförsämring, flertalet saker är sämre. I grund och botten är det ett billigare avtal, säger Patrik Ericsson, ombudsman på Elektrikerförbundets region mitt.  

Patrik Ericsson, ombudsman på Elektrikerna region mitt
Patrik Ericsson, ombudsman på Elektrikerna region mitt Foto: Elektrikerförbundet

Nu anklagar förbundet arbetsköparorganisationen Almega för att ha inlett en systematisk kampanj för att, genom Unionens avtal, tränga undan Elektrikerna och Seko ur larmbranschen.  

– Vi var överens med företaget i december och nära att hitta en avtalslösning, men så fort Almega började hjälpa till blev det stopp. Det är en ideologisk inställning från Almega. Företaget hävdar nu att de inte har några arbetare.

Förra året gick Elektrikerna ut i konflikt, sedan larmföretaget Hometec Security i Göteborg besvarade deras uppmaning om att teckna avtal för larminstallatörer och montörer med att i stället hoppa på Unionens avtal. Enligt företaget, en franchisetagare i Verisurekedjan, behövdes inte längre Elektrikernas avtal eftersom yrkeskategorin, nu under namnet ”säkerhetsexperter”, var tjänstemän och inte arbetare. 

I december förra året började avtalsprocessen nå en lösning på en Verisure-franchisetagare i Stockholm och företaget var redo att skriva under trepartsavtalet för larminstallatörer mellan Seko, Elektrikerna och Installatörföretagen. Men plötsligt tog diskussionen en annan vändning och arbetsköparorganisationen Almega trädde in i förhandlingarna vid företagets sida, berättar Patrik Ericsson. Nu var beskedet att företaget inte längre hade några arbetare. En omorganisation hade genomförts efter överenskommelse med Unionen och larminstallatörerna var nu ”säkerhetsexperter” och att betrakta som tjänstemän.

– Medlemmarna säger att de gör samma idag som de gjorde i december. Det enda man gjort är att byta titel. Det är ingen skillnad på arbetsuppgifterna, men grundlönen är idag lägre, säger Patrik Ericsson. 

Inför hot om konfliktåtgärder tecknades avtal ändå i februari. Men, precis som på Hometec Security tillämpas inte avtalets villkor, i stället gäller Unionens avtal för de anställda. Arbetarens jämförelse av de två avtalen förra året visade en skillnad i grundlön på över 4000 kronor. Men enligt Patrik Ericsson är det mest centrala skillnaden i det fackliga inflytandet över bland annat arbetstider.

– Tjänstemannaavtalen har mindre inflytandefrågor som är reglerade i vårt avtal. De tycker att det är rätt jobbigt att vi säger nej till saker och att de måste förhandla med oss, säger han.

Arbetaren har varit pratat med Almega Säkerhetsföretagens förbundsdirektör, Richard Orgård, som inte vill kommentera enskilda medlemsföretags ärenden. I stället säger han sig ge ett generellt svar.

– Har du inga arbetare så tillämpar du inte heller ett arbetaravtal även om det nu är så att du råkar ha ett sådant avtal, säger han.

Richard Orgård, förbundsdirektör Almega Säkerhetsföretagen
Richard Orgård, förbundsdirektör Almega Säkerhetsföretagen Foto: Almega

Att få något svar på anklagelserna om systematisk avtalsshopping visar sig ännu svårare. Men Richard Orgård förnekar att det skulle finnas någon strategi utan handlar om rent teknisk rådgivning.
– Det är vad man jobbar med som styr kollektivavtalstillämpningen. Det finns ingen annan strategi däremellan, säger han. 

Tillämpningen av Elektrikernas avtal är nu föremål för tvisteförhandlingar både på Hometec Security och Stockholmsföretaget, vilket varken Almega eller Elektrikerförbundet vill namnge. 

Redan 2018 varnade experter i Arbetaren om att den inskränkning av strejkrätten som sedermera infördes i Augusti 2019, skulle leda till ökad avtalsshopping och lämna facken oförmögna att göra något åt det. Varningen var något som både fack och arbetsköpare avfärdade i samband med överenskommelsen mellan LO, TCO, SACO och Svenskt Näringsliv som ledde fram till nya strejkförbud. 

Efter att de nya reglerna infördes har Arbetaren kunnat rapportera flera fall där LO-fack anklagat sin motpart för avtalsshopping, däribland Elektrikernas konflikt på Hometec Security i Göteborg och Sekos konflikt på InfraNord. Förra veckan kunde tidningen också rapportera att Transport gått till Arbetsdomstolen med krav på miljonersättning med anklagelser om avtalsshopping mot cateringföretaget Gate Gourmet. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga