Film #31/2021

Tunt om cynism i konstvärlden

Sam Ali förvandlas till konstverk i The man who sold his skin. Foto: Folkets bio

Den syriske flyktingen Sam Ali säljer sin rygg till en konstnär att utföra en tatuering på. En inte helt lyckad adaption av en verklig historia.

Den tunisiska filmaren Kaouther Ben Hania mötte ett konstverk på Louvren i Paris 2015 och blev fascinerad. Konstverket hette Tim och var skapat av den belgiske konstnären Wim Delvoye; en mans rygg, färggrant tatuerad med bland annat en madonnagestalt och en mexikansk dödskalle. Mannen som bar, och fortfarande bär tatueringen är Tim Steiner, en tatueringsstudioägare i 40-årsåldern som sålt eller leasat ut sitt ryggskinn till konstnären för en 50 000 euro efter att Delvoye sålt verket vidare till en konstsamlare för det tredubbla.

Varje år ska Steiner sitta med bar överkropp på minst tre utställningar och när han dör ska huden flås och monteras för att ingå i konstsamlarens samling. Ben Hania gjorde film av det hela och drog det några extra varv genom att låta ägaren av ryggen, kallad Sam Ali, vara en syrisk flykting från det sönderbombade Raqqa som lever ett miserabelt liv i Jordanien men längtar till Belgien där hans älskade bor efter att ha gift sig med en diplomat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga