Utrikes #29/2021

Utbrett dödligt polisvåld mot svarta i USA

Protester mot rasistiskt polisvåld utanför stadshuset i North Charleston den 8 April 2015. 50-årige Walter Scott dödades den 4 april 2015 med fem skott i ryggen efter att ha stoppats för att ha trasiga lampor på sin bil i North Charleston. Foto: Chuck Burton/TT

Oskattade cigaretter, trasiga billyktor och leksakspistoler har de senaste åren orsakat dödliga polisskjutningar mot afroamerikaner i USA. Arbetaren listar några av de senaste årens mest uppmärksammade fall där afroamerikaner dödats av polis i USA.

De senaste åren har USA skakats av en mängd dödsskjutningar av polis med rasistiska förtecken. För svarta är risken betydligt högre att att skjutas till döds av en polis i tjänst, jämfört med vita. Enligt en ny studie från Chicago, som publicerats i tidningen Science, använder vita poliser i mycket högre grad våld mot svarta människor än vad icke-vita poliser gör. Dödsskjutningarna och den systematiska rasismen bland poliser i USA har väckt protester runt om i världen och gett upphov till rörelsen ”Black Lives Matter”.

17 juli 2014: 43-årige Eric Garner ströps till döds av polisen i New York-stadsdelen Staten Island vid ett ingripande där han misstänktes för att ha sålt oskattade cigaretter. Händelsen filmades och läkare som undersökte kroppen menade att det rörde sig om mord men polisen som dödade honom undkom straff. Händelsen orsakade stora protester runt om i hela USA och satte återigen ljuset på dödligt och rasistiskt polisvåld mot landets afroamerikanska befolkning.

9 augusti 2014: 18-årige Michael Brown skjuts till döds av polis i Ferguson i delstaten Missouri sedan han anklagats för att stulit en låda med cigarrer. Händelsen utlöser våldsamma protester och upplopp runt om i landet.

22 november 2014: Tolvårige Tamir Rice skjuts till döds av polis i Cleveland, Ohio, efter att ha gått runt med en leksakspistol utanför en träningsanläggning. Än en gång bryter stora demonstrationer, inte minst sedan åklagare beslutar att inte åtala polisen som dödade pojken.

4 april 2015: 50-årige Walter Scott dödas med fem skott i ryggen efter att ha stoppats för att ha trasiga lampor på sin bil i North Charleston, South Carolina. Polismannen Michael Slager döms senare till 20 års fängelse.

5 juli 2016: 37-årige Alton Sterling skjuts till döds efter ett polisingripande utanför en butik i Baton Rouge, Louisana.

6 juli 2016: 32-årige Philando Castile sköts till döds av polis i staden St Paul, Minnesota, sedan han stoppats i sin bil för en rutinkontroll. När 32-åringen skulle sträcka sig efter sin vapenlicens som han hade i handskfacket på bilen avlossade polisen de dödande skotten.

18 mars 2018: 22-årige Stephen Clark skjuts till döds med sju skott på en bakgård till sin mormors hus i Sacramento, Kalifornien, sedan polisen fått larm om ett pågående inbrott i närheten. Händelsen utlöste stora demonstrationer och ingen av de två poliserna åtalades för den obeväpnade Stephen Clarks död.

13 mars 2020: Den 26-årige akutsjukvårdaren Beronna Taylor sköts till döds med sex skott i sin säng när polisen med anledning av en pågående narkotikautredning genomförde en husrannsakan i hennes lägenhet i Louisville, Kentucky. Både Beronna Taylor och hennes pojkvän var tidigare ostraffade och inga droger hittades i hemmet i samband med mordet. Händelsen orsakade omfattande demonstrationer runt om i hela USA.

25 maj 2020: Den obeväpnade och 46-årige George Floyd dödas under ett våldsamt polisingripande i Minneapolis, Minnesota. Händelsen filmas och sprids snabbt på sociala medier över hela världen och blir på många sätt gnistan som tänder de världsomfattande Black Lives Matter-demonstrationerna som hölls förra sommaren. Rättegången mot polismannen Derek Chauvin pågår just nu bara några kilometer från där Daunte Wright dödades av polis i söndagseftermiddag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984