Utrikes #29/2021

Busschaufför vägrade köra gripna demonstranter

Fortsatta protester i Minneapolis efter polismordet på Duante Wright
Protesterna mot rasistisk polisbrutalitet växer runt om i hela USA efter söndagens mord på 20-årige Daunte Wright. Foto: Jeff Wheeler/Star Tribune via AP

En busschaufför som vägrade köra gripna Black Lives matter-demonstranter i Minneapolis får nu stöd av facket. Det här som en del i att visa solidaritet med de som utsatts för rasistisk polisvåld runt om i USA.

Det var i tisdagskväll lokal tid som en busschaufför kallades till jobbet i Brooklyn Center strax utanför Minneapolis för att transportera gripna Black Lives Matter-demonstranter i samband med protesterna mot den senaste dödsskjutningen av en ung afroamerikansk man. Något Arbetaren rapporterat om tidigare i veckan.

När chauffören insåg vad jobbet innebar vände han sin buss och vägrade att utföra uppdraget. Det som en solidaritetshandling med de som demonstrerar mot den senaste tidens många rasistiska polisingripanden och mordet på den 20-årige Daunte Wright i söndags.

Nu får chauffören stöd från sin lokala fackförening, Amalgamated Transit Union, som i ett uttalande säger att ställer sig bakom alla medlemmar som protesterar mot rasism och polisbrutalitet. Facket förklarar samtidigt att de stödjer samtliga chaufförer som vägrar att samarbeta med polisen i Minneapolis så länge som rättegången mot Derek Chauvin, som står åtalad för den brutala dödsmisshandeln av George Floyd för snart ett år sedan, pågår.

– Vi fortsätter att solidarisera oss med våra medlemmar, precis som vi gjorde förra sommaren när de vägrade transportera gripna Black Lives Matter-demonstranter efter upproren i spåren av George Floyd,  skriver företrädarna för Amalgamated Transit Union lokalavdelning i Minneapolis i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984