Minnesord #28/2021

Kungen av det kosmiska svänget är borta

Bosse Skoglund bakom trummorna 2008. Foto: Johan Kempe

Bosse Skoglund sörjs av generationer som mött hans trumspel till allt från barnvisor till reggae.

Trummisen Bosse Skoglunds död utlöste inte bara en våg av brustna emoji-hjärtan på sociala medier, utan också många berättelser, med stor respekt och beundran, kring en yrkesgärning som varat i över 70 år. Skoglund hann beta av de flesta genrer, också schlager och barnvisor, men det var i jazzen han utbildade sig tills han hittade ett nytt hem hos Peps blods- och bluesband, där reggaen blev den stora utmaningen med den ovana baktakten. Men också den satt snart i kroppen. Att han avled på sin 85-årsdag var väl bara ett ytterligare exempel på Bosse Skoglunds unika känsla för timing.

Av en ren slump var Lars Gullin, ett av 1950-talets verkligt stora namn inom jazzen på besök för en spelning i Karlskrona när Skoglund gjorde lumpen i flottan i mitten av 1950-talet och han var inte sen att fråga om han fick sitta in. Så började en karriär som ledde till spelningar med Gullin och så småningom med flera stora artister, som Lars Färnlöf, Bernt Rosengren, Hasse & Tage och Monica Zetterlund. Under 1970-talet ingick han i band som Arbete och fritid, och Fläsket brinner, andra han jobbade med var Pugh, Turid och Sven Zetterberg. Mötet med Peps Persson som skedde redan i sent 1960-tal ledde till samarbeten under många år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan