Inrikes

SD vill byta namn på mens

Tamponger och trosskydd för mens. En svensk flagga inklippt framför.
Mensskydd kommer således att byta namn till rensskydd Foto: Jessica Gow / TT, Montage: Arbetaren

Gratis mensskydd till unga är en idé som får allt starkare stöd och som har blivit verklighet i Skottland och Nya Zeeland. SD säger sig nu vara beredda att ge ett sådant förslag sitt stöd – men bara om företeelsen mens får ett nytt, mer svenskt namn.
– Hela begreppet mens har blivit alldeles för förknippat med ett kulturmarxistiskt och vänsterliberalt tankesätt, säger Uno Balandis (SD).

Partiets invändningar mot ordet mens är flera. Bland annat ses kopplingen till så kallad menskonst som problematisk. Men även ordets rötter i ett annat språk än svenskan är ett problem. På latin är ordet för månad mensis.
– Förr i tiden var det en privatsak, men också något väldigt svenskt och naturligt, som sköttes i undanskymdhet. Nu går det knappt att prata om mens utan att tänka på menskonst och batikhäxeri, säger Uno Balandis till Arbetaren.

På bilden syns en del ur Liv Strömquists bildserie ”The night garden” från Slussens tunnelbanestation och Johan Sevenboms målning ”Utsikt från Brunnsbacken över Saltsjön”. Texten "idag" pekar mot Liv Strömqvists verk och "Med vår politik" pekar mot Sevenboms.
Sverigedemokraterna har länge opponerat sig mot menskonsten, men vänder sig nu i stället mot ordet mens. Bild: Skärmdump, Sverigedemokraterna i Stockholms läns Facebook-sida.


Det ord som föreslås ersätta mens är rens.
– Med ordet ”RENS” vill vi ge språket för det här en ny svensk reboot. Det för tankarna till något renande, att renas från smuts, samtidigt som det bara kräver en smärre språklig ändring.

Språkändringen ska enligt förslaget genomföras parallellt med att mensskydd blir gratis för unga. Mensskydden kommer då således att heta rensskydd, och namnet kommer på ett naturligt sätt att sätta sig hos yngre generationer.

Ska menskonst då byta namn till renskonst?

– Nej, menskonst kan med fördel fortsätta heta menskonst, avslutar Uno Balandis.

Detta var ett aprilskämt från tidningen Arbetaren 2021.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984