Kultur #25/2021

Med skrivandet som ventil

Joseph Ponthus gick bort i cancer i februari 2021. "Vid bandet" blev hans enda bok och den har fått stor uppmärksamhet i Frankrike. Foto: Philippe Matsas/Opale/Éditions La Table Ronde

Joseph Ponthus arbetade som bemanningsanställd i den franska livsmedelsindustrin: på en fiskfabrik, en tofufabrik och senare på ett slakteri. I februari gick han tragiskt bort i cancer. I arbetsskildringen "vid bandet" skildrar han med poetisk sprängkraft det monotona kroppsarbetet. Anna Remmets läser en roman om skrivande, lönearbete och motstånd.

Alla är säkert bekanta med söndags- och måndagsmemesen, det vill säga memes där människor och djur med olika deprimerade eller skräckslagna ansiktsuttryck ska illustrera hur hemskt det är med söndagar och måndagar. På senare tid har det dock börjat komma memes om hur dessa veckodagar i sig inte har några inneboende ondsinta egenskaper utan att vår ångest på söndagskvällen kommer sig av att en stor del av vår tid äts upp av lönearbete. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984