Debatt #19/2021

Debatt: ”Gör 8 mars till en röd dag”

"Vi i Ung Vänster kräver att 8 mars, internationella kvinnodagen, införs som en röd dag. Det säger sig självt att internationella kvinnodagen bör ha en annan status än kanelbullens dag." Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Att införa 8 mars som en röd dag är heller inte bara en symbolhandling – en uppvärdering av den feministiska organiseringen som bara sker på pappret. Faktum är att detta framförallt hade skapat reell skillnad för deltagandet i, och kraften hos, den feministiska rörelsen." Det skriver Ung Vänsters ordförande Ava Rudberg i en debattartikel i Arbetaren.

Vad har kanelbullar och kvinnor gemensamt? Båda har en egen dag i kalendern. Men till skillnad från kanelbullar mördas kvinnor i sina hem, och sliter ut sig både på sina jobb och med det obetalda hemarbetet. Till skillnad från kanelbullar utgör kvinnor hälften av världens befolkning. I nuläget ges det dock inte mer tid till att demonstrera mot de orättvisor som genomsyrar hela våra  liv än till att ställa sig och baka en kardemummadeg, eller svänga förbi brödavdelningen.

Vi i Ung Vänster kräver att 8 mars, internationella kvinnodagen, införs som en röd dag.  Det säger sig självt att internationella kvinnodagen bör ha en annan status än kanelbullens dag. Men att införa 8 mars som en röd dag är heller inte bara en symbolhandling - en uppvärdering av den feministiska organiseringen som bara sker på pappret. Faktum är att detta framförallt hade skapat reell skillnad för deltagandet i, och kraften hos, den feministiska rörelsen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga