Inrikes #18/2021

Extralön till männen – kvinnorna blev utan

En förhandling med Elektrikerförbundet ledde till skadestånd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Elkoncernen Bergendahls el vill "attrahera kvinnliga elektriker" och bli ”kända” för sin jämställdhet. Dotterbolaget anställde sex lärlingar, tre män och tre kvinnor, men gav sedan männen ”ansvarstillägg” på 3000kr. Kvinnorna blev utan. Nu har de betalat skadestånd till facket för lönediskriminering rapporterar tidningen Elektrikern.

På sin hemsida skriver koncernen Bergendahls el: ”Vi har en uttalad vision om att bli kända som ett bolag där jämställdhet och mångfald är något som händer på riktigt – inte bara ord i ett strategidokument.” Men om de menat allvar tycks inte budskapet ha nått dotterbolaget som tvingats betala skadestånd till Elektrikerförbundet för såväl löne- som könsdiskriminering efter att ha gett 3000kr extra i lön enbart till manliga lärlingar. Det skriver tidningen Elektrikern.

– Jag fattar inte varför de inte tog det seriöst, vi borde väl ha lika lön för lika arbete? Hade de tagit tag i det direkt när vi påtalade det så hade det ju inte behövt gå så långt, säger Felicia Hagstedt, en av de kvinnliga lärlingar som blev utan lönetillägg, till Elektrikern.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga