Utrikes #6/2021

Skakig demokratisk utveckling i Tunisien

En husfasad i Tunis med två vita banderoller med röd arabisk text.
Banderoller syns på en byggnad på Tunis kända gata Avenue Habib Bourgiba, den 14 januari i år, där massiva protester ägde rum 2011. Texten lyder "De fattigas uppror börjar". Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Tio år har gått sedan den arabiska våren startade i Tunisien. Sedan dess har landet setts som ett positivt exempel bland de många länder i Nordafrika som skakades av folkliga revolter. Men den demokratiska utvecklingen är inte spikrak.

Startskottet för den så kallade jasminrevolutionen i Tunisien var när den unge gatuförsäljaren Mohamed Bouazizi tände eld på sig själv i protest mot trakasserier från polisen i den lilla staden Sidi Bouzid. Efter det gick befolkningen ut på gatorna för att protestera och i mitten av januari fick den auktoritäre presidenten Zine El Abidine Ben Alis styre ett tvärt slut i samband med att han tvingades på flykt till Saudiarabien.

Utvecklingen i Tunisien inspirerade en stor våg av demokratiaktivister i regionen och ledde till omfattande folkliga protester i bland annat Marocko, Syrien, Egypten, Libyen och Bahrain.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan