Inrikes #6/2021

Härnösand: Deltagare gick miste om fyra miljoner

Stina Palm, redaktör för Öbackabrus som produceras vid daglig verksamhet på Papper och stygn i Härnösand.  Foto: Catarina Yngvesson

Härnösand är en av 15 kommuner som inte ansökt om statsbidraget för höjd habiliteringsersättning år 2020. ”Urbota dumt”, säger en av de drabbade. Ansvarig hos kommunen Krister Fagerström McCarthy menar att det hade varit orättvist mot andra grupper att höja ersättningen, men lovar samtidigt att kommunpolitikerna ”ska ta det ett varv till” och att de ska söka för i år.

Under de tre år som statsbidraget för att införa höja habiliteringsersättning funnits är det totalt fyra miljoner kronor som aldrig nådde Härnösands deltagare i daglig verksamhet enligt LSS. År 2018 lämnade kommunen tillbaka större delen av pengarna, 2019 lämnades hela beloppet tillbaka till Socialstyrelsen och år 2020 sökte man inte anslaget. 

Det är 156 personer som har daglig verksamhet enligt LSS i Härnösand, enligt kommunernas och regionernas databas Kolada. En av verksamheterna är Papper och stygn på Gånsviksvägen. Där har Stina Palm sin sysselsättning, hon är med i mediegruppen och redaktör för gratistidningen Öbackabrus.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga