Litteratur #2/2021

Mångsidigt om marinmåleri – men var är roddarmadamen?

Under historisk tid har flytetygen varit ett förhärskande medel för transport av människor och varor, och viktiga verktyg i utvidgning av territorier och i krigföring. Avbildning av båtar har varit betydligt vanligare än vad man ser idag, och temat har varit alltifrån 1600-talets manifesterande av rikedom, makt och prakt, till ett nostalgiskt och romantiserande tillbakablickande under 1900-talet.

I verkligheten har båtar förstås också varit ett praktiskt verktyg för fiske, transport och handel för människor som försörjt sig på den näringen. Också dessa motiv började komma med konstnärer som sökte sig till skärgården för mer folkliga motiv som blev intressanta även för etablissemanget under senare delen av 1800-talet.

Sjöhistoriska museets årsbok 2020–2021, Marinmålarna. Havet, skeppet och sjömannen i konsten, från Jacob Hägg till Lars Lerin, är en samling texter av olika författare och exempel på målningar kring genren, och särskilt några av de svenska konstnärer som skildrat skepp och båtar, under stora slag eller bara i vackert månljus. Flera av av dessa målade på uppdrag av kungligheter och andra höga myndigheter. Där finns ingen tvekan om hur målningarna ska tolkas – de berättar om potenta manifestationer för rikets framgångar och möjligheter. Under senare delar av 1800-talet kan konstnärerna ha ett eget intresse av skapandet och marinmåleriet vara ett intresse (som gärna sammanfaller med olika intressenter som kan bekosta utbildning och resor).

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984