Utrikes #2/2021

Jordskred och översvämningar hotar San Salvador

FN:s miljöprogram, Unep, har i samarbete med lokala organisationer inlett ett program längs vulkanens sluttningar som ska minska riskerna för huvudstaden och dess 1,8 miljoner invånare. Foto: IPS

För befolkningen i El Salvadors huvudstad utgör San Salvador-vulkanens sluttningar ett ständigt hot. Genom åren har jordskred och översvämningar orsakat flera tragedier – en situation som har förvärrats i takt med klimatförändringarna. Men nu ska riskerna minskas med förebyggande insatser – med hjälp av naturens egna krafter.

Vid sidan av farorna är San Salvador-vulkanen också en naturens gåva för befolkningen i huvudstaden med samma namn, som är belägen vid dess fot. Vulkanen och dess omgivningar erbjuder ett stort grönområde som förser staden med syre och frisk luft.

Under åren har flera jordskred och översvämningar drabbat San Salvador. Och i takt med att regnen blivit allt mer intensiva har situationen försvårats ytterligare, eftersom marken inte lyckas binda allt vatten i samband med kraftiga nederbörd och stormar. Detta har i sin tur ökat riskerna för att stora jordskred ska drabba staden, samtidigt som problemen med översvämningar förvärras då bäckar och floder blir överfyllda av regnvatten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984