De flesta av Sveriges ensamkommande ungdomar har sitt ursprung i krigsdrabbade Afghanistan. Tusentals av dem har väntat på besked om sin framtid i fem år, och många tvingas nu åter på flykt i skräck för tvångsutvisning till ett av världens bevisligen farligaste länder.
Förutom den kritiserade gymnasielagen som i praktiken bara inkluderar ett fåtal, har de unga krigsflyktingarna i stor utsträckning fråntagits möjligheten till asyl genom den “tillfälliga” begränsningslagen. Trots skarp kritik från snart sagt alla stora remissinstanser, antogs lagen och trädde i kraft retroaktivt från november 2015 på ett till synes slumpartat sätt.
Utöver den “tillfälliga” lagen och oacceptabelt långa väntetider, har de ensamkommande som grupp drabbats av generellt rättsosäkra asylprocesser, godtyckliga åldersuppskrivningar och ovetenskapliga medicinska åldersbedömningar. Lägg därtill ett orättfärdigt utvisningsavtal med Afghanistan – ett av världens farligaste, fattigaste och mest korrupta länder – genom vilket landet tvingas återta sina egna krigsflyktingar under hot om indraget bistånd.
Allt detta framgår av den aktuella rapporten ”Hitta en human lösning för Sveriges ensamkommande ungdomar – nu!” där kampanjen “Håll ihop Sverige” bland annat lyfter fram det allvarliga säkerhetsläget i Afghanistan. Just detta menar vi ofta förbises av media i samband med de pågående tvångsutvisningarna.
Amnesty International Sverige konstaterade redan 2018: “Afghanistan är inte säkert och inom landet finns inga internflyktsalternativ”. I februari 2020 skriver Amnesty i en gemensam debattartikel med Svenska Röda Korset: “Vår bedömning är att situationen är så allvarlig att den största majoriteten av de personer som kommer från Afghanistan och söker asyl i Sverige i själva verket, rent flyktingrättsligt, är att anse som skyddsbehövande och att de därmed borde ha rätt till asyl.” The Uppsala Conflict Data Program, som samlar uppgifter om väpnade konflikter och organiserat våld i världen sedan 40 år tillbaka, beskriver konflikten i Afghanistan som “den dödligaste i världen” i en bulletin från december 2019.
Hur kommer det sig att svensk media sällan granskar och rapporterar om kriget i Afghanistan i samband med situationen för Sveriges ensamkommande ungdomar?
The Institute for Economics and Peace i Sydney presenterar årligen rapporten “Global Peace Index” där graden av fred i ett land fastställs utifrån en rad olika kriterier. Afghanistan rangordnades 2020 som världens minst fredliga land, för andra året i rad. Hur kommer det sig att svensk media sällan granskar och rapporterar om kriget i Afghanistan i samband med situationen för Sveriges ensamkommande ungdomar?
Vi talar om unga krigsflyktingar som fått värdefulla ungdomsår systematiskt förstörda av den svenska staten. Förfarandet driver utsatta ungdomar på flykt vidare ut i Europa, orsakar psykisk ohälsa och en nio gånger högre självmordsfrekvens än övriga i jämförbar ålder.
Vi uppmanar nu Sveriges journalister och media att utifrån den nyligen publicerade rapporten “Hitta en lösning för Sveriges ensamkommande ungdomar – nu!” lyfta hela den bakgrund som lett fram till en av de största svenska rättsskandalerna och humanitära tragedierna i modern tid.
Kontakta oss gärna för mer information!
Örjan Carlbring, Östersund
Ellie Cijvat, Växjö
Kia Edvardsson, Karlshamn
Malin From, Stockholm
EvaMärta Granqvist, Hörby
Mats Klockljung, Burträsk
Joel Larsson, Östersund
Emma Rydén, Falun
Marit Törnqvist, Ödeshög, grundare av kampanjen ”Håll ihop Sverige – flyktingamnesti för de ensamkommande”