Utrikes #84/2020

Bojkott mot franska varor efter Macrons uttalanden om islam

En butikshylla som gapar tom, skyltar med arabisk text uppmanar till boycott av franska varor.
En butikshylla gapar tom i en livsmedelsbutik i Sanaa, Jemen. Skyltarna uppmanar till bojkott av franska varor. Foto: Hani Mohammed/TT

Krisen mellan Frankrike och stora delar av den muslimska världen är ett faktum. Uppmaningar att bojkotta franska varor har spridit sig genom stora delar av mellanöstern, efter att president Macron kritiserat Islam i samband med det uppmärksammade mordet på en lärare som använt Muhammedkarikatyrer i sin undervisning.

Det var efter en lektion om yttrandefrihet där bilder av Muhammedkarikatyrer från satirtidningen Charlie Hebdo visades, som den franske läkaren Samuel Paty mördades på öppen gata. Efter det brutala mordet, slog president Macron fast att islam befinner sig i en kris och att “islamister vill åt våran framtid “. Kommentarer som, tillsammans med lagförslag som på olika sätt drabbar muslimska organisationer i Frankrike, inte föll i god jord och som väckt arga reaktioner i flera muslimska länder. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984